Omurga daralması, en sık bel ve boyun bölgelerinde görülen bir durumdur. Bu rahatsızlık, ağrı, karıncalanma, uyuşma, yürüme mesafesinde kısalma ve kas güçsüzlüğü gibi semptomlara yol açabilir. Omurga daralması, dejeneratif bir sürecin sonucudur. Omurgayı oluşturan yapıların zaman içindeki dejeneratif değişiklikleri, zamanla daralan bir omurilik kanalına neden olabilir. Omurlar arası disklerin su içeriğinin yaşla birlikte azalması, faset eklemlerinin büyümesi, omuriliği önde kaplayan bağın kalsifikasyonu (kireçlenmesi) ve arkada yer alan bağın kalınlaşması, omurilik kanalının daralmasının temel nedenleridir.
Ciddi omurga daralması vakalarında, omurilik veya sinirler için daha fazla alan yaratmak amacıyla cerrahi müdahale önerilebilir. Omurga daralması, oluştuğu omurga bölgesine bağlı olarak sınıflandırılır:
Spinal stenozun teşhisi genellikle manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile konur. Bazı durumlarda MR uygun değilse, bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılabilir. Ancak spinal stenoz tanısı olan hastalar semptomsuz olabilir. Semptomlar ortaya çıktığında ise genellikle hafif başlayıp zamanla kötüleşme eğilimi gösterir. Semptomlar, daralmanın yeri, şiddeti ve etkilenen sinirlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Boyun kanal darlığı olan hastalarda; boyun ağrısı, yürüme ve denge problemleri, kol ve bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma, ciddi daralmalarda bağırsak ve mesane fonksiyon kaybı görülebilirken, bel kanal darlığı olan hastalarda; bel ağrısı, bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma, yürüme mesafesinde azalma ve uzun süre ayakta durmak veya yürümekle artan öne eğilmekle azalan bel ağrısı görülebilir.
Spinal stenozlu hastaların çoğu genellikle 50 yaşın üzerindedir. Ancak genç yaşlarda da spinal stenoz görülebilir; bu gibi durumlarda başka sebepleri araştırmak önemlidir. Travma, skolyoz gibi hastalıklar ve genetik faktörlerle ilişkili kemik ve kas gelişimini etkileyen durumlar bu sebepler arasındadır. Spinal görüntülemeler, hangi faktörün ana neden olduğunu belirlemekte yardımcı olabilir.
Nadir durumlarda tedavi edilmeyen ciddi spinal stenoz, ilerleyebilir ve kalıcı komplikasyonlara yol açabilir. Tedavinin ana amacı, daralan kanalı genişletmek ve sıkışmış omuriliği ve sinir köklerini rahatlatmaktır.